Dit jaar vindt er van 7 tot 15 juni 2014 de jaarlijkse Bioweek plaats en zet Bio Forum Vlaanderen de biologische landbouw en voeding in de kijker. Ook de Bio-hoeve, gelegen in het landelijk Voortkapel - Westerlo zet haar velden en serres open om een kijkje te komen nemen tijdens hun BIO-HOEVEFEEST.

De Bio-hoeve is een kleinschalig tuinbouwbedrijf welk gerund wordt door Marc en Lea. Zij telen er al sinds '95 met passie groenten zonder gebruik te maken van chemische bemesting en synthetische ziekte- of onkruidbestrijders. Wekelijks verdelen ze  biologische groenten- en fruitpakketten uitgestrekt overheen de Kempen.

Zondag 8 juni vanaf 14u is iedereen welkom op het  BIO-HOEVEFEEST waar een waaier aan activiteiten op het programma staat.
Op en rond de velden van de BIOHOEVE kan je kennismaken met een heleboel biologische, ecologische of eerlijke producten en velerlei interactie opsnuiven van sociale activiteiten. Zo vind je op het marktje onder andere een bio-bakker die je verwent met z'n beste brood en banket. Op de stand van Oxfam Wereldwinkel ontdek je fair trade producten van over de ganse wereld, daarnaast zet Amnesty International haar actie voor kinderrechten in de kijker. Er is ook een modieus aanbod van duurzame en fair trade kleding en juwelen. Voor de kleintjes is een aanbod in ecologisch speelgoed en kunnen ze samen knutselen met natuurlijke materialen, enkele circustechnieken onder de knie krijgen of een sessie kinderyoga volgen. Misschien wilt u zich dan wel wagen aan een initiatie improvisatietheater of een korte sessie Thai Chi?

Natuurpunt verrijkt je met informatie over natuur en natuurbeheer in je eigen omgeving en een informatiebord vertelt je over de effecten van bloemperken in de tuinbouw en het belangrijk werk van de bijtjes dat hiermee gepaard gaat. Op nog andere marktstandjes worden verscheidene natuurlijke verzorgingsproducten aangeboden. Informatie over natuurverven, natuurisolatie of decoratieve pleistermaterialen worden aangereikt door BioHome. Repaircafé Westerlo verstrekt informatie over het samen repareren van kapotte spullen om zodoende de afvalberg te verkleinen, kennis te vergaren in repareren en het versterken van de sociale cohesie die hiermee gepaard gaat.

Om de kracht van Bio groenten te ontdekken, leidt Marc u graag rond tussen de velden waarbij hij vertelt over de meerwaarde van biologisch groenten telen. Aanvullend zal Assunta Geens je meevoeren met poëzie over groenten in het veld, de bloemetjes en de bijtjes. Een onderzoeker komt vertellen hoe je insecten in prei kunt opsporen en hierbij de teelt kan vrijwaren van een insectenplaag zonder chemische bestrijdingsmiddelen in te zetten. Een huifkar doet je genieten van de rustige omgeving en brengt je langs het veld waar nog meer biologische groenteteelt plaatsvindt. Zo ook is er een ruim aanbod van groenten van eigen kweek en wordt het systeem van de wekelijkse groenten en fruitpakketten toegelicht. Iedere bezoeker krijgt hierbij de kans om een bio-groentepakket te winnen.

Tussen al deze activiteiten door kan je sfeervol genieten van een hapje en een drankje met op de achtergrond een sfeervol ‘Westels folkmuziekje’.

Tijdens dit hoevefeest kunnen alle bezoekers kennismaken met handelaars, organisaties en mensen die op een creatieve, eerlijke, ecologische of duurzame manier hun boodschap wensen te verspreiden. Marc en Lea streven er naar om via deze weg het belang van bio, ecologie en vooral ook de sociale cohesie hierbij te onderstrepen.

De toegang is gratis en iedereen is welkom op zondag 8 juni vanaf 14u, Pasbrug 18, 2260 Westerlo -Voortkapel.